Επιτέλους έφτασε η ώρα…
Σχεδιάζατε από καιρό να ξεκινήσετε το δικό σας blog, το κάνατε πράγματι πράξη και τώρα βρίσκεστε μπροστά από το γραφείο σας με το πληκτρολόγιο ανά χείρας, έτοιμοι να γράψετε το πρώτο σας άρθρο.
Αρχικά συγχαρητήρια, θα πρέπει να είστε ενθουσιασμένοι!
Ή μήπως είστε και λίγο αγχωμένοι σχετικά με το πως να γράψετε αυτό το πρώτο σας blog post.
Μην ανησυχείτε καθόλου.
Κανείς δεν ξεκίνησε γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνει.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μικρή βοήθεια για να ξεκινήσετε με το σωστό τρόπο.
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα δούμε αναλυτικά τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γράψετε ένα καταπληκτικό άρθρο που μηχανές αναζήτησης και αναγνώστες θα λατρέψουν:
- Πώς να σχεδιάσετε την πρώτη σας ανάρτηση
- Πως να γράψετε ένα ελκυστικό άρθρο τόσο για τους αναγνώστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης
- Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά τη δημοσίευση
Ας ξεκινήσουμε…
Βήμα #1: Προετοιμασία και σωστός σχεδιασμός
Η διαδικασία του να γράψεις ένα post από την αρχή μέχρι το τέλος, συχνά παίρνει πολύ παραπάνω από μερικές ώρες.
Από την ιδέα μέχρι να πατήσετε το κουμπί “Δημοσίευση” μπορεί να μεσολαβήσουν ημέρες έως και βδομάδες έρευνας και σκέψης. Είναι όμως ένα απαραίτητο κομμάτι του blogging και δεν πρέπει ποτέ να παρακάμπτεται.
Πολλοί νέοι bloggers δεν δίνουν σημασία στο σωστό σχεδιασμό και αυτό φαίνεται!
Blogs που δεν έχουν συνοχή μεταξύ των άρθρων, δεν απευθύνονται πάντα στο ίδιο κοινό κτλ., είναι ενδεικτικά της έλλειψης σχεδιασμού και προετοιμασίας.
Ο χρόνος που θα ξοδέψετε στον σχεδιασμό είναι μια επένδυση που θα σας γλυτώσει χρόνο αργότερα και θα ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο του περιεχομένου σας.
Πριν καν ακουμπήσετε το πληκτρολόγιο θα πρέπει να έχετε τελειώσει πρώτα με το πλάνο που θα ακολουθήσετε.
Η συγγραφή του άρθρου ακολουθεί και είναι ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι.
Ξεκαθαρίστε το σκοπό του κάθε άρθρου
Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι:
Τι θέλω να πετύχω με αυτό το άρθρο;
Κάθε άρθρο που γράφετε πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό.
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να έχετε ξεκάθαρα στο μυαλό σας την στρατηγική περιεχομένου που θα ακολουθήσετε.
Καθορίστε τη εξ’αρχής και μείνετε απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτή, όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός. Το να αναρτάτε posts που είναι ασύνδετα μεταξύ τους και δεν ακολουθούν κάποια στρατηγική περιεχομένου είναι ένας σίγουρος τρόπος να αποτύχετε.
Στοχεύστε το κοινό σας
Πριν αναρτηθεί το πρώτο σας post, πρέπει να έχετε μία ξεκάθαρη γνώση των αναγνωστών σας και του κοινού που απευθύνετε το άρθρο.
Ποιοι είναι; Τι θέλουν; Τι μπορείτε να τους δώσετε; Μπείτε στη θέση τους και σκεφτείτε τι ερωτήματα και απορίες μπορεί να έχουν σχετικά γύρω από το θέμα που θα καλύψετε.
Γράψτε μια σύνοψη – περίληψη
Όποιος ασχολείται με το blogging ξέρει πολύ καλά ότι, για να γράψεις, πρέπει προηγουμένως να έχεις μία περίληψη (σκεφθείτε τον καθηγητή της έκθεσης στο σχολείο τι σας έλεγε για την περίληψη).
Γράψτε τι σκοπεύετε να καλύψετε στο άρθρο, με ποια σειρά θα παραθέσετε τα δεδομένα και σε πόσο βάθος. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η σκέψη σας και να χάσετε χρόνο σε κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με το σκοπό του post.
Δεν είναι ανάγκη να μπείτε σε λεπτομέρειες, αυτές αφήστε τες για το γράψιμο.
Ένα απλό, πρόχειρο περίγραμμα είτε στο Word, είτε σε χαρτί, είτε σε μια χαρτοπετσέτα (!) είναι υπεραρκετό.
Αυτό που έχει σημασία είναι να το γράψετε και να το ακολουθήσετε.
Κάντε προηγουμένως την έρευνά σας
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά των επιτυχημένων bloggers, είναι πως δεν γνωρίζουν τα πάντα!
Καμιά φορά, δεν ξέρουν απολύτως τίποτα για ένα θέμα μέχρι να αποφασίσουν να καταπιαστούν με αυτό. Αυτό βεβαίως δεν τους κάνει απατεώνες…
Εδώ μπαίνει η έρευνα.
Οι επαγγελματίες bloggers πρέπει να αισθάνονται άνετα στο να μετακινούνται από το ένα θεματικό πεδίο στο άλλο έστω και αν είναι εντελώς άγνωστο για αυτούς.
Μια πολύ σημαντική ικανότητα ενός blogger είναι το να ερευνά και να μαθαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά, με αρωγό την έμφυτη περιέργειά του. Έτσι μπορεί να γράφει με κύρος και σιγουριά.
Για να ερευνήσετε πρέπει να έχετε προηγουμένως αξιόπιστες πηγές.
Και όταν λέμε αξιόπιστες πηγές δεν εννοούμε (μόνο) τη Wikipedia.
Παρόλο που έχει αμέτρητα άρθρα πολύ καλής ποιότητας, δεν είναι αλάθητη και ένα κομμάτι του άρθρου αντιγραμμένο τεμπέλικα από την Wikipedia μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού σας.
Σκεφτείτε απλά το εξής:
Κάθε χρήσιμη και αξιόπιστη πληροφορία στα άρθρα της έχει και την αντίστοιχη παραπομπή στην πηγή στο τέλος κάθε ανάρτησης. Γιατί λοιπόν να βασιστείτε στον ενδιάμεσο και όχι στην αρχική πηγή;
Όταν επικαλείστε πληροφορίες τρίτων, φροντίστε αυτοί να έχουν κύρος και ισχυρή παρουσία. Επίσημοι οργανισμοί, κρατικές ιστοσελίδες, επιστημονικές έρευνες και γνωστές αυθεντίες στο χώρο τους είναι πολύ καλές και έμπιστες πηγές.
Όλοι όμως κάνουν λάθη και έχουν κίνητρα, οπότε προσεγγίζετε ό,τι διαβάζετε με σκεπτικισμό και κριτική σκέψη.
Βήμα #2: Συγγραφή του blog post
Νομίζω ότι εξαντλήσαμε ότι έχει να κάνει με την προετοιμασία συγγραφής ενός blog post και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι το κυρίως γράψιμο του άρθρου.
Τίτλος του blog post
Ο τίτλος κάθε άρθρου είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι αναγνώστες και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόφασή τους να πατήσουν επάνω του για να συνεχίσουν ή όχι το διάβασμα.
Πρέπει λοιπόν, εξ’αρχής να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον τους.
Γράψτε ένα τίτλο που υπόσχεται ότι η ανάρτηση που ακολουθεί θα τους προσφέρει πολύτιμες και ωφέλιμες πληροφορίες, θα τους διδάξει κάτι νέο ή θα τους βοηθήσει να λύσουν κάποιο πρόβλημα.
Βεβαίως σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τους παραπλανητικούς τίτλους (μέθοδος click bait) καθώς αυτοί θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα δυσαρεστώντας και απομακρύνοντας σταδιακά στους αναγνώστες σας.
Τέλος μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε στον τίτλο τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που θα βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν το περιεχόμενό σας και να το κατατάξουν καλύτερα στις σχετικές αναζητήσεις.
Γράφετε σε μικρές παραγράφους
Η γραφή στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από μικρές παραγράφους τριών ή τεσσάρων προτάσεων το πολύ, οι οποίες χωρίζονται μεταξύ τους με κενές γραμμές αντί για εσοχές.
Παρατηρήστε προσεκτικά το άρθρο που τώρα διαβάζετε και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Αυτό έχει επικρατήσει γιατί βολεύει περισσότερο στο γρήγορο τρόπο διαβάσματος που χρησιμοποιούμε στην οθόνη, δηλαδή από πάνω προς τα κάτω.
Για να μεγιστοποιήσετε τον αριθμό και το χρόνο παραμονής των αναγνωστών σας πρέπει να κάνετε το κείμενο όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστο και “εύπεπτο” γίνεται.
Επικεφαλίδες και έντονη γραφή (Bold)
Σπάστε το κείμενό σας σε υπο-ενότητες με τη χρήση μικρότερων επικεφαλίδων, ώστε να δείχνει ελαφρύτερο και ευκολότερο στο διάβασμα.
Οι επικεφαλίδες ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κείμενο λόγω της μεγαλύτερης ή διαφορετικής γραμματοσειράς, της έντονης ή πλαγιαστής γραφής κτλ.
Ο σκοπός εδώ είναι το μάτι του αναγνώστη να πιάνεται από μία δυο λέξεις πριν βαρεθεί διαβάζοντας λεπτομέρειες του κείμενου.
Μπορείτε επίσης να κάνετε bold ή italic κάποιες σημαντικές προτάσεις ή λέξεις σε διαφορετικά σημεία του κειμένου σας, που θα τραβάνε την προσοχή, θα “σπάνε” τη μονοτονία και θα κάνουν το άρθρο πιο ενδιαφέρον οπτικά.
Ακόμη ένας τρόπος να προσθέσετε στην οπτική ποικιλία του κάθε post είναι οι διαφοροποιήσεις στο formatting. Πειραματιστείτε με τα μεγέθη, τα χρώματα, τις γραμματοσειρές και ό,τι άλλο σας επιτρέπει ο επεξεργαστής κειμένου που χρησιμοποιείτε.
Μεγάλη προσοχή όμως!
Το κείμενο πρέπει πάντα να παραμένει καλαίσθητο και ευκολοδιάβαστο. Η έλλειψη ποικιλίας είναι προτιμότερη από τον πλεονασμό.
Προσθέστε λίστες και οδηγούς
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε λίστες. Οι άνθρωποι επεξεργάζονται πολύ πιο γρήγορα πληροφορίες που παρουσιάζονται σε μια λίστα από ό,τι σε ένα μακροσκελές κείμενο.
Οι λίστες είναι μία πολύ καλή μέθοδος να απλοποιήσετε τις πληροφορίες σε πιο εύχρηστη μορφή καθώς επιτρέπουν στο χρήστη να επιλέξει εύκολα τι θέλει να διαβάσει.
Επίσης αποτελεί μία δοκιμασμένη τεχνική για να αποκτήσετε οργανική επισκεψιμότητα και είναι πιο πιθανό να γίνουν “viral” σε σύγκριση με άλλους τύπους άρθρων.
Έρευνα του Global State of Content Marketing Report 2020 καταλήγει ότι: αναρτήσεις σε ιστολόγια που περιέχουν τουλάχιστον μία λίστα ανά 500 λέξεις απλού κειμένου έχουν 70% περισσότερη επισκεψιμότητα από τις αναρτήσεις χωρίς λίστες.
Χρήση συνδέσμων (εσωτερικών & εξωτερικών)
Έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για την χρησιμότητα των links σε ένα blog.
Αυτά χωρίζονται σε εσωτερικούς (internal) και εξωτερικούς (external) συνδέσμους.
Και οι δύο είναι εξίσου σημαντικοί και αναγκαίοι, τόσο για τους αναγνώστες όσο και για τις μηχανές αναζήτησης αν και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς στη στρατηγική του περιεχομένου σας.
Η ενσωμάτωση εξωτερικών συνδέσμων δείχνει ότι το περιεχόμενό σας είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε γνώση και έρευνα, πέραν της δικής σας, παρέχοντας μια πιο εμπεριστατωμένη εμπειρία στους αναγνώστες σας καθώς τους κατευθύνει σε συμπληρωματικές ή σχετικές πληροφορίες.
Παραδείγματα εξωτερικών συνδέσμων:
- Σύνδεση με την πηγή, το άρθρο ή τη μελέτη που αναφέρατε στην ανάρτησή σας.
- Σύνδεση με μια υπηρεσία που προβάλλεται. Κάθε φορά που μιλάτε για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε έναν σχετικό σύνδεσμο προκειμένου ο αναγνώστης να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία.
- Οτιδήποτε βοηθά τον αναγνώστη σας να πάρει περισσότερες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Από την άλλη, τα εσωτερικά links βοηθούν τη Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ διαφορετικών άρθρων του blog σας και από την άλλη τους αναγνώστες να πλοηγηθούν πιο εύκολα σε αυτό, κατευθύνοντάς τους στις πιο σημαντικές σελίδες σας.
Παραδείγματα εσωτερικών συνδέσμων:
- Σύνδεσμοι σε άλλη ανάρτηση του blog σας.
- Σύνδεση με συγκεκριμένες σελίδες όπως “Υπηρεσίες”, “Επικοινωνία” ή “Σχετικά με εμάς” κτλ.
- Σύνδεση με ένα δικό σας προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρετε μέσω του blog σας.
Έχετε πάντα κατά νου ότι οι σύνδεσμοι (εξωτερικοί ή εσωτερικοί) πρέπει να ενσωματώνονται στο κείμενο σας με φυσικό τρόπο και να παραπέμπουν σε σχετικό περιεχόμενο γιατί το αντίθετο περισσότερο θα σας βλάψει παρά θα βοηθήσει.
Εμπλουτίστε το κείμενο με εικόνες και βίντεο
Κάποιοι bloggers πλαισιώνουν το κείμενο με πολλές εικόνες προκειμένου να το υποστηρίξουν καλύτερα. Άλλοι πάλι δεν χρησιμοποιούν καμία.
Πειραματιστείτε και βρείτε τι δουλεύει καλύτερα για σας και τι αυξάνει την επισκεψιμότητα σας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό τα γραφόμενα αρκεί να είναι σχετικές, να προσφέρουν κάτι μοναδικό και όπου κρίνεται χρήσιμο να παίρνουν προσωπικό χαρακτήρα.
Δεν χρειάζονται επαγγελματικές φωτογραφίες! Και από το κινητό να είναι τραβηγμένες, αρκούν.
Αν όμως το blog σας έχει να κάνει με κάτι που χρειάζεται οπτικά μέσα, όπως φαγητό, ρούχα, κ.α. σκεφτείτε να επενδύσετε σε μια καλή φωτογραφική μηχανή.
Μπορείτε ακόμη να μάθετε κάποια βασικά πράγματα για επεξεργασία εικόνων ώστε να κόβετε και να ράβετε κάθε εικόνα στα μέτρα σας.
Με το SEO κατά νου (Search Engine Optimization)
Αρχικά, ποτέ μην γράφετε ένα άρθρο αποκλειστικά για τις μηχανές αναζήτησης.
Από την άλλη, όταν γράφετε ένα άρθρο, φροντίστε να έχετε πάντα το SEO στο μυαλό σας!
Οι αλγόριθμοι της Google ευθύνονται για το μεγαλύτερο -και ποιοτικότερο, ποσοστό της κίνησης που δέχεται κάθε blog, γι’αυτό θα πρέπει να έχετε μια ιδέα του πως αυτοί λειτουργούν και τα κριτήρια που θέτουν για να καταταγεί το κείμενό σας καλύτερα στις οργανικές αναζητήσεις.
Κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε είναι οι εξής:
- Προσθέστε σωστά τα Meta Titles και Meta Descriptions
- Δώστε στο URL (Slug) τη σωστή δομή περιλαμβάνοντας το Focus Keyword
- Χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά και σχετικές φράσεις στο κείμενο με φυσικό τρόπο
- Μην ξεχνάτε να κάνετε χρήση του image alt attribute στις εικόνες σας
- Χρησιμοποιήστε συνδέσμους που να ενώνουν τα post μεταξύ τους
Διόρθωση, επεξεργασία και βελτιστοποίηση
Από τη στιγμή που ολοκληρώσετε τη συγγραφή του άρθρου και πριν το δημοσιεύσετε, ελέγξτε το κείμενό σας πιο προσεκτικά για ασάφειες και διορθώστε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, αν τυχόν υπάρχουν.
Ξαναδιαβάστε μία μία παράγραφο και αξιολογήστε εάν η δομή του post βγάζει το νόημα που θέλετε.
Εάν δεν είστε έμπειρος συγγραφέας, ζητήστε από κάποιον γνωστό σας να διαβάσει το κείμενο. Ένα δεύτερο μάτι έχει διαφορετική οπτική και συνήθως μπορεί να εντοπίσει τα λάθη πολύ πιο εύκολα.
Βήμα #3: Κερδίστε τους Αναγνώστες σας
Με τη δημοσίευση του άρθρου μας απομένει ένα τελευταίο αλλά εξίσου βασικό βήμα: να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να το διαβάσει.
Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Προωθήστε το άρθρο σας
Είτε μέσω των social media, είτε μέσω του ενημερωτικού σας δελτίου (newsletter), αναλάβετε δράση και γνωστοποιήστε το νέο σας άρθρο σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες, ειδικά αν πρόκειται για ένα νεοσύστατο blog.
Ενημερώνετε το blog σας σε τακτική βάση
Τα blogs έχουν τεράστιο ανταγωνισμό, οπότε πρέπει να κάνετε ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεχωρίσετε και να κρατήσετε τους περαστικούς επισκέπτες μετατρέποντάς τους σε τακτικούς αναγνώστες σας.
Οι άνθρωποι, και ειδικά όταν μιλάμε για διαδίκτυο, ξεχνάνε πολύ εύκολα!
Κρατάτε το blog φρέσκο στις μνήμες του κοινού σας με τακτικά post. Αυτό ισχύει ειδικά όταν πρωτοξεκινάτε. Όταν είστε ήδη γνωστός, το κοινό δεν θα σας ξεχάσει τόσο εύκολα, έστω και μετά από ένα μικρό διάλειμμα.
Ένα post την εβδομάδα για αρχή θα έλεγα είναι μια χαρά, εξαρτάται βέβαια πάντα από τη θεματολογία σας.
Συχνότερες ενημερώσεις είναι ακόμα καλύτερες! Προσοχή όμως, μην θυσιάζετε την ποιότητα για την ποσότητα.
Συχνές ενημερώσεις και καλό υλικό είναι το κλειδί για την επιτυχία!
Όποιο και αν είναι το πρόγραμμά σας (ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο), κρατάτε το σταθερό. Έτσι, οι αναγνώστες σας θα ξέρουν πότε να γυρίσουν στη σελίδα σας για καινούργιο υλικό.
Ενθαρρύνετε τα σχόλια
Τα σχόλια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του blogging.
Εκεί είναι που χτίζεται η αίσθηση κοινότητας και φιλίας κάνοντας τους επισκέπτες να γυρίσουν ξανά και να μοιραστούν το blog σας με άλλους.
Ακόμη, είναι ένα άμεσο και αποτελεσματικό feedback από τους ίδιους τους αναγνώστες σας. Εάν δεν άρεσε κάτι στο κοινό θα το μάθετε αμέσως και ίσως λάβετε και κάποια εποικοδομητική κριτική πάνω σ’ αυτό.
Ένας τρόπος να ενθαρρύνετε την συμμετοχή των αναγνωστών σας είναι σύντομες ερωτήσεις ενδιάμεσα ή στο τέλος κάθε άρθρου.
Μπορείτε, για παράδειγμα, στο τέλος κάποιου post μαγειρικής, να ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο τους γλυκό και γιατί.
Αναπόσπαστο κομμάτι του blogging είναι και οι αρνητικές κριτικές, τα κακά σχόλια, ή ακόμη και το trolling (άτομα που για κάποιο λόγο θεωρούν αστείο να ενοχλούν τους άλλους σε forums, comment sections, κ.α.).
Μην τα παίρνετε προσωπικά!
Μπορείτε να διαγράφετε ή να αγνοείτε κάθε τέτοιο σχόλιο.
Απαντάτε πάντοτε στα σχόλια
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αύξηση της δημοτικότητάς σας είναι μια ενεργή κοινότητα στα σχόλια κάθε άρθρου.
Δείξτε στους αναγνώστες και στους τυχαίους περαστικούς ότι ενδιαφέρεστε για την άποψή τους και αφιερώνετε χρόνο στο να κάνετε διάλογο μαζί τους μέσω του comment section.
Ξεκινώντας διάλογο με αφορμή ένα σχόλιο, ενθαρρύνετε και άλλους να μπουν στη συζήτηση και να συνεισφέρουν, πράγμα που προσθέτει επιπλέον υλικό στο άρθρο.
Κάθε post γίνετε πιο πλούσιο με τις γνώμες του κοινού.
Μην αγνοείτε το κοινό σας
Αν ένα συγκεκριμένο θέμα, μέσο, ύφος δεν βρει ανταπόκριση από τους χρήστες, επαναξιολογήστε το. Δοκιμάστε κάτι άλλο ή προσαρμόστε το ώστε να προσφέρετε κάτι που θα αρέσει.
Δεν θα πρότεινα να πορευτείτε με βάση αποκλειστικά τα θέλω του κοινού σας, αλλά θα πω πως, αν δεν προσφέρετε κάτι που αρέσει στους αναγνώστες, θα δυσκολευτείτε να τους κρατήσετε.
Ερώτηση: Πιο είναι το κατάλληλο μέγεθος ενός blog post;
Η απάντηση σε αυτό το αρκετά συχνό και διαρκές ερώτημα είναι “εξαρτάται”.
Από τη μία η Google, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των λέξεων σε ένα άρθρο δεν αποτελεί πλέον παράγοντα κατάταξης.
Από την άλλη, σχετική μελέτη του HubSpot το 2021, καταλήγει ότι το ιδανικό μήκος μιας ανάρτησης για την καλύτερη κατάταξή της στις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να είναι από 2.100 έως 2.400 λέξεις.
Και οι δύο όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:
Aυτό που πρωτίστως μετράει είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του περιεχομένου.
Leave a Reply