Ψάχνετε τρόπους να επιταχύνετε το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σας;
Αν ναι, σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας χρήσιμες συμβουλές και απλές τεχνικές, που μπορείτε και εσείς εύκολα να ακολουθήσετε για να βελτιστοποιήσετε την ταχύτητας φόρτωσης της σελίδας σας και την ενίσχυση της απόδοσή της.
Τι είναι ο χρόνος φόρτωσης μίας ιστοσελίδας;
Με τον όρο ταχύτητα ή απόδοση ιστοσελίδας εννοούμε τη χρονική διάρκεια που απαιτείται για τη λήψη και προβολή του περιεχομένου μίας σελίδας μέσω του server που αυτή φιλοξενείται.
Ο χρόνος φόρτωσης, είναι ουσιαστικά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του κλικ σε ένα σύνδεσμο και στην εμφάνιση ολόκληρου του περιεχομένου από το πρόγραμμα περιήγησης που αναζητά τη συγκεκριμένη σελίδα.
Γιατί ο χρόνος φόρτωσης είναι τόσο σημαντικός για μία ιστοσελίδα;
Σκεφτείτε το κάπως έτσι…
Όταν ένας πελάτης κάθεται για φαγητό σε ένα εστιατόριο, η αργή εξυπηρέτηση συχνά οδηγεί σε δυσαρέσκεια του πελάτη και αρνητικές κριτικές για το κατάστημα.
Ομοίως, μία ιστοσελίδα που αργεί να φορτώσει, μπορεί να οδηγήσει σε κακή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα, χαμηλότερη επισκεψιμότητα και μία δυσάρεστη εμπειρία για τους χρήστες της.
Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο ενώ η προσδοκία και οι απαιτήσεις για υψηλότερες ταχύτητες είναι μεγαλύτερες όσο ποτέ άλλοτε.
Έτσι, ως διαχειριστής μίας σελίδας έχετε μόλις 5 κρίσιμα δευτερόλεπτα να τραβήξετε την προσοχή των επισκεπτών σας τα οποία δεν πρέπει να σπαταλήσετε άσκοπα με την καθυστερημένη φόρτωση του περιεχομένου σας.
Εάν η σελίδα σας είναι αργή, θα χάσετε επισκέπτες και πωλήσεις που μεταφράζονται σε απώλεια χρημάτων.
Τόσο απλά!
Το πόσο γρήγορα φορτώνει μία σελίδα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό μία σειρά σημαντικών παραγόντων όπως:
Χρόνο παραμονής των επισκεπτών: Όσο πιο αργά φορτώνει μία σελίδα, τόσο μειώνεται ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών και αντίστοιχα αυξάνει το ποσοστό εγκατάλειψης.
Μετατροπές: Όσο αυξάνονται οι επιδόσεις, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες μετατροπής ενός χρήστη σε αγοραστή.
Κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης: Η Google τιμωρεί τις ιστοσελίδες με αργή φόρτωση, επηρεάζοντας την κατάταξή τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Google AdWords: Οι αργές σελίδες προορισμού μειώνουν το δείκτη ποιότητας του Google AdWords, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος διαφήμισης (CPC).
Ας δούμε όμως μερικούς αριθμούς και στατιστικά πως επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:
- Το 83% των χρηστών του διαδικτύου περιμένει ότι οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται θα φορτώσουν σε τρία δευτερόλεπτα ή λιγότερο.
- Το 43% των ανθρώπων εγκαταλείπει ένα site που χρειάζεται να φορτώσει περισσότερα από 3 δευτερόλεπτα.
- Καθυστέρηση 2 δευτερολέπτων στο χρόνο φόρτωσης έχει αποτέλεσμα ποσοστά εγκατάλειψης έως και 87%.
- Για κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρηση μειώνετε η ικανοποίηση των χρηστών κατά 16%.
- Το 70% των χρηστών παραδέχεται ότι η ταχύτητα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος επηρεάζει την τελική απόφαση αγοράς.

Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η βελτιστοποίηση των επιδόσεων μίας ιστοσελίδας δεν θα πρέπει να αγνοείται καθώς αποτελεί ένα δαπανηρό λάθος.
Γρήγορη ιστοσελίδα; Πόσο όμως γρήγορη;
Μία ιστοσελίδα πρέπει να είναι αρκετά γρήγορη τόσο για τους επισκέπτες της όσο και για τις μηχανές αναζήτησης.
Πόσο όμως γρήγορη;
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τα συμπεράσματα που προέκυψαν από μία εμπεριστατωμένη μελέτη του Geoff Kenyon, στην οποία γίνεται σύγκριση της ταχύτητα μιας ιστοσελίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες του διαδικτύου και καταλήγει ότι:
- Αν η σελίδα σας φορτώνει σε 5 δευτερόλεπτα, είναι ταχύτερη από το 25% περίπου των υπολοίπων.
- Αν η σελίδα σας φορτώνει σε 2,9 δευτερόλεπτα, είναι ταχύτερη από το 50% περίπου των υπολοίπων.
- Αν η σελίδα σας φορτώνει σε 1,7 δευτερόλεπτα, είναι ταχύτερη από το 75% περίπου των υπολοίπων.
- Αν η σελίδα σας φορτώνει σε 0,8 δευτερόλεπτα, είναι ταχύτερη από το 94% περίπου των υπολοίπων.
Από την άλλη, σύμφωνα με το Google Search Central, εάν διαχειρίζεστε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου το όριο θα πρέπει να είναι μεταξύ 2-3 δευτερολέπτων. Αυτό είναι συνήθως το σημείο καμπής πέρα από το οποίο τα ποσοστά εγκατάλειψης μπορεί να αυξηθούν δραματικά.
Καταλήγοντας θα έλεγα ότι ένας ρεαλιστικός στόχος που πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές σας θα πρέπει να είναι μεταξύ 2-3 δευτερόλεπτων.
Φυσικά, αυτονόητο είναι ότι όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο…
Τι επηρεάζει το χρόνο φόρτωσης ενός ιστότοπου;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η φόρτωσης μίας σελίδας μπορεί να καθυστερεί. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αλλά οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες είναι:
- Το web hosting
- Η εκτεταμένη χρήση CSS και JavaScript
- Τα αρχεία και εικόνες μεγάλου μεγέθους και λάθος μορφής
- Η απουσία χρήσης cache plugin
- Τα πολλά plugins και widgets
- Hotlinking εικόνων και άλλων πόρων από αργούς servers
- Ο αριθμός των redirections
- Η κακή κωδικοποίηση θεμάτων εμφάνισης και προσθέτων
Η βελτιστοποίηση των επιδόσεων ενός website απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του οδηγού μας, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να ελέγξουμε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας μας για να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης.
Πώς να ελέγξετε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας
Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε αν έχετε πραγματικά πρόβλημα –και σε πιο βαθμό.
Ο ευκολότερος τρόπος γι’αυτό, είναι να κάνετε τις δικές σας μετρήσεις συγκρίνοντας τις επιδόσεις της σελίδας σας πριν και μετά τις αλλαγές με τη βοήθεια κάποιων δωρεάν εργαλείων όπως:

GTMetrix: Υπολογίζει την ταχύτητα φόρτωσης ενός website και προτείνει λύσεις κατά σειρά σπουδαιότητας. Δημιουργώντας ένα δωρεάν λογαριασμό μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία του server από όπου θα εκτελεστεί η δοκιμή, διαφορετικά προγράμματα περιήγησης ή ακόμη και τον τύπο σύνδεσης. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα του πώς λειτουργεί η σελίδα σας σε διαφορετικά σενάρια.

Google PageSpeed Insights: Είναι ένα απλό εργαλείο που δημιουργήθηκε από τη Google, το οποίο αξιολογεί ιστοσελίδες και τις βαθμολογεί σε κλίμακα από το 1 έως το 100 τόσο για κινητά όσο και για σταθερούς υπολογιστές. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορος και καλύτερα βελτιστοποιημένος είναι ο ιστότοπος.

Pingdom: ακόμη ένα δημοφιλές εργαλείο δοκιμών που υπάρχει εδώ και χρόνια. Δεν απαιτεί σύνδεση για να το χρησιμοποιήσετε αλλά οι αναφορές είναι λιγότερο λεπτομερείς σε σχέση με το Google PageSpeed Insights. Η απόδοση της ιστοσελίδας βαθμολογείται και εδώ από το 1 έως το 100 ενώ στη συνέχεια παρέχει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με το τι προκαλεί προβλήματα και προτείνει τις αντίστοιχες λύσεις, ταξινομημένες κατά σειρά σοβαρότητας.
Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ακόμα εργαλεία για να κάνετε τις δικές σας μετρήσεις και γενικά αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερες δοκιμές τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, τα παραπάνω θα σας δώσουν επαρκείς πληροφορίες για να έχετε μια σαφή εικόνα της απόδοσης της σελίδας σας όσον αφορά την ταχύτητα.
Συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούν μία αργή φόρτωση
Αν οι μετρήσεις σας δείξουν ότι υπάρχουν προβλήματα, το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε τα πραγματικά αίτια που τα προκαλούν.
Εννοείται ότι κάθε ιστοσελίδα είναι διαφορετική, αλλά κάποια ζητήματα είναι αρκετά κοινά και καλό είναι να ξεκινήσετε από αυτά:
- Πολλά posts στην αρχική σελίδα
- Πολλά social plugins και widgets
- Φόρτωση πολλών γραμματοσειρών
- Θέματα εμφάνισης (WordPress themes) με πάρα πολλές λειτουργίες
- Πολλές διαφημίσεις
- Μεγάλες και μη βελτιστοποιημένες εικόνες
Ιεραρχήστε την επίλυση των προβλημάτων
Το πιθανότερο είναι από τις παραπάνω μετρήσεις να προκύψει μία μεγάλη λίστα με θέματα που θα μπορούσατε να βελτιώσετε.
Όμως, θα πρέπει να θέσετε κάποιες προτεραιότητες, καθώς η επίλυση ορισμένων προβλημάτων απαιτεί χρόνο και κόπο χωρίς απαραίτητα σημαντικές βελτιώσεις σε ταχύτητα.
Δύο πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:
- Πόσο δύσκολο θα είναι να διορθωθεί το πρόβλημα;
- Τι αντίκτυπο θα έχει η λύση του ζητήματος στη συνολική μείωση του χρόνου φόρτωσης;
Απαντώντας σε αυτές τις δύο ερωτήσεις δημιουργήστε μία λίστα βελτιστοποιήσεων ξεκινώντας από αυτές που θα έχουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το χρόνο που θα αφιερώσετε.
Πρακτικές βελτιστοποίησης ταχύτητας και απόδοσης ιστοσελίδων
Όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο φόρτωσης μίας ιστοσελίδας αλλά υπάρχουν εξίσου πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση της.
Ας ξεκινήσουμε βλέποντας αναλυτικά τους σημαντικότερους από αυτούς.
Πίνακας περιεχομένων
- Επιλέξτε το κατάλληλο Web Hosting
- Χωρίστε τις μεγάλες αναρτήσεις σε μικρότερες
- Αντικαταστήστε τα sliders με στατικές εικόνες
- Βελτιστοποιείστε τις εικόνες
- Αποτροπή Hotlinking
- Μην ανεβάζετε αρχεία ήχου/βίντεο απευθείας στο WordPress
- Ενεργοποιήστε τη λειτουργία Lazy Loading
- Μειώστε τη χρήση των γραμματοσειρών
- Διαχειριστείτε τον αριθμό των σχολίων
- Ενεργοποιήστε τη συμπίεση Gzip ή Brotli
- Ελαχιστοποιήστε και συνδυάστε αρχεία CSS, JS και HTML
- Χρησιμοποιήστε ένα cache plugin
- Χρησιμοποιήστε ένα θέμα εμφάνισης βελτιστοποιημένο για ταχύτητα
- Βελτιστοποίηση θέματος για κινητές συσκευές
- Χρησιμοποιήστε γρήγορα και κατάλληλα plugins
- Βελτιστοποιήστε τη βάση δεδομένων του WordPress
- Περιορίστε τις αναθεωρήσεις (Revisions)
- Χρησιμοποιήστε την τελευταία έκδοση PHP
- Χρησιμοποιήστε μία υπηρεσία CDN
- Χρησιμοποιείται πάντα SSL και HTTP/2
Επιλογή του κατάλληλου Web Hosting
Η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος φιλοξενίας είναι μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να εξετάσετε.
Δεδομένου ότι ο server είναι στην ουσία το μέρος που “ζει” η ιστοσελίδα σας, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο γρήγορα αυτή φορτώνει και πόσο αποτελεσματικά μπορεί να διαχειριστεί την επισκεψιμότητά σας.
Ακόμα και εάν εφαρμόσετε στο ακέραιο και με απόλυτη επιτυχία όλες τις υπόλοιπες τεχνικές που ακολουθούν, σε καμία περίπτωση η σελίδα σας δεν μπορεί να είναι ταχύτερη από όσο επιτρέπει ο server που αυτή φιλοξενείται.
Νομίζω είναι κατανοητό…
Οι βασικοί τύποι web hosting είναι τρείς:
Shared Hosting: Πρόκειται για τον πλέον δημοφιλή τύπο φιλοξενίας λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της ευκολίας χρήσης, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις από μέρους σας. Ωστόσο στην “κοινή” φιλοξενία, η σελίδα σας μοιράζεται από κοινού με άλλα “γειτονικά” sites τους πόρους του διακομιστή, γεγονός που μειώνει τη συνολική απόδοση της.
VPS Hosting: Ένας Virtual Private Server είναι σημαντικά πιο γρήγορος και πιο ασφαλής από έναν κοινόχρηστο διακομιστή αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ταχύτητας εάν τα φορτία είναι αρκετά υψηλά.
Dedicated Hosting: Θεωρείται η καλύτερη δυνατή επιλογή (και παράλληλα η ακριβότερη), καθώς ο server ανήκει αποκλειστικά μόνο σε εσάς, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χρόνου λειτουργίας και αστραπιαίες ταχύτητες φόρτωσης.

Φυσικά για όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το WordPress ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής ενός ποιοτικού προγράμματος Managed WordPress Hosting, όπως αυτό της Hostinger.gr, το οποίο προσφέρει εξασφαλισμένους πόρους σε κορυφαίους web servers υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με τεχνολογία LiteSpeed για γρήγορες ταχύτητες και μειωμένο χρόνο φόρτωσης, μόλις από 1,99€/μήνα.
Διαβάστε ακόμα: Τα πάντα για το web hosting και τη φιλοξενία ιστοσελίδων
Χωρίστε τις μεγάλες αναρτήσεις σε σελίδες
Η Google αγαπάει τις μεγάλες αναρτήσεις, αλλά περισσότερο περιεχόμενο σημαίνει αυξημένος χρόνος φόρτωσης.

Για να περιορίσετε την καθυστέρηση, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να “σπάσετε” τις μεγαλύτερες αναρτήσεις σας σε σελίδες με τη χρήση της ετικέτας ‘Page Break’ μέσα από τον επεξεργαστή κειμένου του WordPress.
Αυτό θα χωρίσει μια μεγάλη και αργή σελίδα σε πολλές μικρότερες και πιο γρήγορες.
Αντικαταστήστε τα sliders με μία στατική εικόνα
Τα sliders, όσο εντυπωσιακά μπορεί να δείχνουν, επιβραδύνουν σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης καθώς για να λειτουργήσουν χρησιμοποιούν πολύ κώδικα JavaScript, ενώ δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικά για τους χρήστες των κινητών συσκευών.
Αν η διάταξη της σελίδας σας το επιτρέπει, απλά αντικαταστήστε τα με μία στατική εικόνα.
Είναι βέβαιο ότι αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Ωστόσο, εάν πραγματικά χρειάζεστε ένα slider που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, προτείνω το Soliloquy. Είναι ένα γρήγορο και ελαφρύ πρόσθετο WordPress που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους από εσάς που ψάχνετε για ένα καλό slider plugin. Η βασική του έκδοση είναι δωρεάν ενώ υπάρχει και η επί πληρωμή με περισσότερες δυνατότητες και ρυθμίσεις.
Μία άλλη καλή εναλλακτική λύση είναι το plugin Meta Slider που διατίθεται δωρεάν.
Βελτιστοποιήστε τις εικόνες σας
Οι εικόνες δίνουν ζωή στα κείμενα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αφοσίωσης των αναγνωστών.
Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση γραφικών αυξάνει κατά 80% την πιθανότητα οι χρήστες να διαβάσουν το περιεχόμενό σας.
Άρα είναι σημαντικό να υπάρχουν.
Ωστόσο, εάν οι εικόνες σας δεν είναι σωστά βελτιστοποιημένες, τότε περισσότερο θα βλάψουν παρά θα βοηθήσουν μιας και αποτελούν κατά μέσο όρο το 42% του συνολικού βάρους μιας ιστοσελίδας.
Στην πραγματικότητα, οι μη βελτιστοποιημένες εικόνες είναι ένα από τα πιο κοινά ζητήματα ταχύτητας που συχνότερα συναντάμε.
Πριν ανεβάσετε μία φωτογραφία στο site σας φροντίστε να την προσαρμόσετε στο κατάλληλο μέγεθος. Αν για παράδειγμα χρειάζεστε μία φωτογραφία 300×300 pixels προσαρμόστε τη ανάλογα. Το ίδιο και για μία φωτογραφία 1024×700 pixels.
Αν έχει τραβηχτεί από το τηλέφωνο ή την κάμερά σας, θα πρέπει προηγουμένως να χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό όπως το Photoshop καθώς κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν τεράστιο αρχικό μέγεθος.
Επίσης βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο αρχείου!

Χρησιμοποιήστε τη μορφή JPEG για εικόνες με πολλά χρώματα (π.χ. φωτογραφίες) και αντίστοιχα μορφή PNG για πιο απλά γραφικά.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι web administrators έχουν αρχίσει και υιοθετούν μια νέα μορφή αρχείων εικόνας που ονομάζεται WebP.
Η WebP είναι μια σχετικά σύγχρονη τεχνολογία που δημιουργήθηκε από τη Google, και παρέχει μεγαλύτερη συμπίεση σε σχέση με τη μορφή PNG (26%) και JPEG (25-34%) χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα των εικόνων.

Το WordPress εισήγαγε την υποστήριξη της συγκεκριμένης μορφής στην έκδοση WordPress 5.8 και πλέον επιτρέπει τη μεταφόρτωση εικόνων WebP απευθείας στη βιβλιοθήκη πολυμέσων.
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να σκέφτεστε ότι η βελτιστοποίηση των εικόνων απαιτεί χρόνο και αρκετή δουλειά -και πράγματι έτσι είναι.
Ευτυχώς για όλους εμάς του χρησιμοποιούμε το WordPress υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για να αυτοματοποιήσουμε κάποια στάδια της διαδικασίας με την εγκατάσταση ενός image optimization plugin.
Αυτό που στην ουσία θα κάνει το πρόσθετο είναι να βελτιστοποιήσει τα αρχεία των εικόνων τη στιγμή που τα ανεβάζετε αλλά παράλληλα και τις εικόνες που ήδη έχετε ανεβάσει στη Media Library.
Αυτή η λειτουργία θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη εάν έχετε ήδη μία ιστοσελίδα με πολλές φωτογραφίες ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με χιλιάδες προϊόντα.
Μερικά WordPress plugins που θα κάνουν εύκολα και γρήγορα τη δουλεία σας είναι τα παρακάτω:
Είναι ωστόσο σημαντικό να μην βασίζεστε αποκλειστικά και μόνο στα παραπάνω plugins.
Η καλύτερη μέθοδος είναι να ανεβάζετε -ή να αντικαταστήσετε, τις φωτογραφίες με το σωστό τύπο και μέγεθος και εν συνεχεία με τη βοήθεια των plugins να τις βελτιστοποιήστε περαιτέρω.
Αποτροπή Hotlinking
Εάν η ιστοσελίδα σας δημιουργεί ποιοτικό περιεχόμενο, τότε η θλιβερή αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα πιθανότατα αυτό θα κλαπεί!
Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το ονομαζόμενο “Hotlinking”.
Η ιδέα είναι απλή και λειτουργεί κάπως έτσι:

Ο κάτοχος του website Β βρίσκει ένα αστείο meme στο website Α και αποφασίζει να το προβάλλει στη δική του σελίδα. Ωστόσο, αντί να αποθηκεύσει την εικόνα στον υπολογιστή του και να την ανεβάσει εκ νέου στο WordPress, ο κάτοχος του website Β χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση URL της εικόνας απευθείας στη σελίδα του. Έτσι η εικόνα θα προβάλετε, αλλά από την αρχική της τοποθεσία.
Αυτό είναι πολύ βολικό για το hotlinker, αλλά στην πραγματικότητα είναι κλοπή, καθώς χρησιμοποιεί τους πόρους του hotlinked site ενώ παράλληλα επηρεάζει και τις επιδόσεις του.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε το hotlinking είναι η χρήση ενός πρόσθετου ασφαλείας -που ούτως η άλλως πρέπει να υπάρχει, όπως το All In One WP Security and Firewall, το οποίο θα επεξεργαστεί αυτόματα το αρχείο .htaccess για να αποτρέψει τη δημιουργία hotlinks.
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το ρυθμίσετε:

- Από τον πίνακα ελέγχου του WordPress, εγκαταστήστε το πρόσθετο και ενεργοποιήστε το.
- Μεταβείτε στο μενού WP Security -> Firewall -> Prevent Hotlinks.
- Πατήστε “Check” αν θέλετε να αποτρέψετε τη δημιουργία hotlinks σε εικόνες της ιστοσελίδας σας
- Κάντε κλικ στο “Save Settings”.
Μην ανεβάζετε αρχεία ήχου/βίντεο απευθείας στο WordPress
Τα βίντεο παρέχουν πολλές πληροφορίες στους επισκέπτες σας σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό όταν παρουσιάζεται η επιλογή, πολλοί θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο αντί να διαβάσουν ένα κείμενο.
Επίσης, η χρήση τους παρατείνει το χρόνο παραμονής, μειώνει τα ποσοστά εγκατάλειψης και οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις.
Ωστόσο, εάν ενσωματωθούν με λάθος τρόπο θα επιβραδύνουν κατά πολύ το χρόνο φόρτωσης και τις επιδόσεις της σελίδας σας.
Γι’αυτό, ΠΟΤΕ μην ανεβάζετε απευθείας αρχεία ήχου και βίντεο στο site σας!

Το WordPress διαθέτει μια εξαιρετική δυνατότητα που ονομάζεται “auto-embeds”, η οποία σας επιτρέπει να λαμβάνετε τον κώδικα ενσωμάτωσης από δημοφιλείς υπηρεσίες φιλοξενίας βίντεο και ήχου όπως το YouTube, το Vimeo κ.λπ.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL στον επεξεργαστή WordPress και αυτό θα ενσωματωθεί αυτόματα.
Ενεργοποιήστε τη λειτουργία Lazy Loading
Αν στις αναρτήσεις σας χρησιμοποιείτε πολλές εικόνες, iframes και ενσωματώσεις πολυμέσων τότε καλό είναι σκεφτείτε τη χρήση του Lazy Loading.

Με την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας αντί να εμφανίζονται όλες τις εικόνες και τα βίντεο της σελίδας με μιας, γίνεται σταδιακή φόρτωση μόνο αυτών που είναι ορατά κάθε φορά στην οθόνη του χρήστη.

Έτσι, βελτιώνετε ο αρχικός χρόνος φόρτωσης καθώς μειώνετε το βάρος της σελίδας ενώ παράλληλα εξοικονομείτε σημαντικά ποσοστά πόρων στο server και εύρος ζώνης (bandwidth).
Μειώστε τη χρήση των γραμματοσειρών
Κάθε γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα σας από τη δωρεάν βιβλιοθήκη της Google ή άλλη παρόμοια υπηρεσία έχει πολλαπλές παραλλαγές, βάρος (300, 400, 500, 700), κωδικοποίηση (λατινικά, ελληνικά), στυλ και ούτω καθεξής.
Ενώ αρχικά θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από το πλήθος, πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση, ειδικά εάν είναι ασυνήθιστες ή απαιτούν μοναδικά σύνολα χαρακτήρων.

Για να μειώσετε το χρόνο φόρτωσης που επιβαρύνεται με τη χρήση κάθε επιπλέον γραμματοσειράς, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις απολύτως απαραίτητες και μόνο.
Διαχειριστείτε τον αριθμό των σχολίων
Τα πολλά σχόλια στο comment section του blog σας είναι υπέροχο να υπάρχουν καθώς επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες σας ενώ για τη Google, τα πολλά σχόλια είναι σημάδι μιας ενεργής κοινότητας και ενός δημοφιλούς ιστότοπου που θα πρέπει να εμφανίσει σε όσους περισσότερους χρήστες.
Αλλά δυστυχώς, όσον αφορά την ταχύτητα, όσο περισσότερα σχόλια σε μια σελίδα, τόσο πιο αργή είναι η φόρτωσή της. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα πολλά, αλλά όλα μαζί αθροίζονται. Επιπλέον εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν avatar, εκτός από κείμενο προσθέτουν και επιπλέον εικόνες.
Αν λοιπόν η σελίδα σας προσελκύει πολλά σχόλια τι πρέπει να κάνετε;
Αντίστοιχα με τα μεγάλα άρθρα χωρίστε τα σχόλια σε σελίδες.

Μεταβείτε στα Settings -> Discussion -> Other comment settings και ορίστε των αριθμό των σχολίων που θα εμφανίζονται ανά σελίδα.
20-25 σχόλια κάθε φορά νομίζω είναι καλά.
Αν συνεχίσετε λίγο πιο κάτω μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τα avatars των χρηστών.
Ενεργοποιήστε τη συμπίεση Gzip ή Brotli
Το Gzip είναι ένας αλγόριθμος συμπίεσης ανοιχτού κώδικα που εντοπίζει και αφαιρεί τους διπλότυπους χαρακτήρες σε αρχεία χωρίς απώλειες.
Στοχεύει στη συμπίεση ιστοσελίδων από την πλευρά του server και στην αποσυμπίεσή τους από το πρόγραμμα περιήγησης. Έτσι μειώνεται το μέγεθος των αρχείων κάθε σελίδας (HTML, JS και CSS) με αποτέλεσμα έναν εκπληκτικά ταχύτερο κώδικα.

Αντίστοιχα το Brotli είναι μια μέθοδος συμπίεσης νεότερης γενιάς που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το Gzip.
Αναπτύχθηκε από την Google και χρησιμοποιεί αναβαθμισμένη μέθοδο συμπίεσης με αποτέλεσμα πολύ μικρότερο μέγεθος των μεταφερόμενων αρχείων -περίπου 20% λιγότερο από το Gzip και 400% από ένα μη συμπιεσμένο περιεχόμενο!
Brotli Vs Gzip
- 21% μικρότερα αρχεία HTML από το Gzip
- 17% μικρότερα αρχεία CSS από το Gzip
- 14% μικρότερα αρχεία JavaScript από το Gzip

Για να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση Gzip πρέπει να εγκαταστήσετε ένα cache plugin όπως το WP Fastest Cache.
Στη συνέχεια, και αφού προηγουμένως έχετε δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας της ιστοσελίδας σας για παν ενδεχόμενο, ανοίξτε το πάνελ ρυθμίσεων του προσθέτου, αναζητήστε την αντίστοιχη επιλογή, επιλέξτε και πατήστε “Submit”.
Ελαχιστοποιήστε και συνδυάστε αρχεία CSS, JS και HTML
Κατά τη δημιουργία αρχείων HTML, CSS και JavaScript (JS), οι προγραμματιστές τείνουν να χρησιμοποιούν κενά, σχόλια και μεταβλητές ονομάτων για να κάνουν τον κώδικά πιο ευανάγνωστο τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους εμάς που ενδεχομένως θα χρειαστεί να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα αρχεία και να κάνουμε τις όποιες αλλαγές.
Αν και αυτό βοηθάει αρκετά στη φάση της ανάπτυξης, εντούτοις στη συνέχεια μετατρέπεται σε μειονέκτημα καθώς οδηγεί σε μεγάλο αριθμό αιτημάτων HTTP, τα οποία κάθε φορά αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από το πρόγραμμα περιήγησης, επιβραδύνοντας τις εργασίες της σελίδας σας.

Σκοπός σας λοιπόν είναι να μειώσετε τον αριθμό αυτών των αρχείων ομαδοποιώντας τα όλα σε ένα, αφαιρώντας σχόλια και επιπλέον κενά και περιορίζοντας τα ονόματα μεταβλητών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κώδικας και να μειωθεί το μέγεθος κάθε αρχείου.
Υπάρχουν αρκετά πρόσθετα για τη γρήγορη ελαχιστοποίηση των αρχείων HTML, CSS και JavaScript. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Autoptimize, WP Super Minify και Fast Velocity.
Χρησιμοποιήστε ένα cache plugin
Το WordPress είναι ένα δυναμικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται τη σελίδα μας, το WordPress ανακτά πληροφορίες από τη βάση δεδομένων και στη συνέχεια, εκτελεί πολλαπλά βήματα προκειμένου να εμφανίσει το περιεχόμενο της πίσω στο χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης.
Αυτή όμως η διαδικασία επιβραδύνει σημαντικά τη λειτουργία του site, ιδίως όταν αυτό δέχεται πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα.

To caching επιτρέπει στο WordPress να παραλείπει πολλά από τα παραπάνω βήματα δημιουργώντας ένα αντίγραφο της σελίδας σε μία προσωρινή μνήμη μετά την πρώτη φόρτωση και στη συνέχεια να παρουσιάζει αυτή την προσωρινά αποθηκευμένη έκδοση σε κάθε επόμενο χρήστη.

Στην αγορά υπάρχουν σήμερα αρκετά και καλά cache plugins αλλά θα σας συνιστούσα να εγκαταστήσετε είτε το WP Rocket (premium) ή το WP Fastest Cache (δωρεάν).
Τέλος, επιλέγοντας ένα πακέτο φιλοξενίας από ένα ποιοτικό πάροχο πιθανότατα θα περιλαμβάνει και την προσωρινή αποθήκευση της σελίδας σας από τη μεριά του server (Varnish, Redis, Memcached).
Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο δεν αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο, αλλά στη μνήμη RAM του διακομιστή, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις μιας και η ανάκληση από τη μνήμη είναι ταχύτερη από ότι η ανάκληση πληροφοριών από το σκληρό δίσκο.
Χρησιμοποιήστε ένα θέμα εμφάνισης βελτιστοποιημένο για ταχύτητα
Όταν επιλέγετε ένα θέμα εμφάνισης (WordPress theme), μην εστιάζετε αποκλειστικά στην αισθητική και τη λειτουργικότητά του.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα theme που είναι αποτελεσματικό σε ότι αφορά τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας, μιας και πολλά από αυτά μπορεί να δείχνουν εντυπωσιακά αλλά στην ουσία δεν είναι σωστά κωδικοποιημένα ή έρχονται με αναρίθμητες λειτουργίες που επιβραδύνουν τη φόρτωση της ιστοσελίδα σας κατά πολύ.
Συνήθως είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα λιτό θέμα που θα κάνει τη δουλειά του παρά ένα θέμα που είναι γεμάτο με πολύπλοκες διατάξεις, sliders, εντυπωσιακά γραφικά και άλλα περιττά χαρακτηριστικά.
Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν αρκετό κώδικα JavaScript και CSS για να λειτουργήσουν σωστά που εάν δεν τις χρησιμοποιείτε απλά σπαταλάτε πολύτιμους πόρους.
Βεβαίως στο WordPress έχετε πάντα τη δυνατότητα να προσθέσετε επιπλέον λειτουργικότητα με την εγκατάσταση του αντίστοιχου plugin σε περίπτωση που αυτή δεν είναι ενσωματωμένη με το θέμα που έχετε επιλέξει.
Ποιοτικά και δοκιμασμένα θέματα εμφάνισης με προτεραιότητα στον καθαρό κώδικα και την ταχύτητα, μπορείτε να βρείτε στη StudioPress, Themify, CSSIgniter και Astra.

Μία γρήγορη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω πριν την αγορά ενός θέματος, είναι να κάνετε τις δικές σας μετρήσεις με τη βοήθεια του Google PageSpeed Insights, ώστε να πάρετε μία καλή ιδέα εάν και κατά πόσο βελτιστοποιημένο είναι το θέμα εμφάνισης που έχετε ξεχωρίσει.
Μπορείτε επίσης να δείτε το άρθρο μου σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου θέματος WordPress με περισσότερες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε από ένα ποιοτικό WP theme.
Βελτιστοποίηση θέματος για κινητές συσκευές
Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερη επισκεψιμότητα προέρχεται από κινητές συσκευές. Τα tablet και τα smartphone γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή για περιήγηση από ότι οι τυπικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και φορτώνει γρήγορα σε όλες τις συσκευές.
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι τα εξής:
- Δοκιμάστε την ιστοσελίδα σας με το Google Mobile-Friendly Test, ένα εργαλείο που θα σας δώσει πληροφορίες για το αν ένα συγκεκριμένο τμήμα της δεν είναι σωστά βελτιστοποιημένο για κινητά.
- Πάντα επιλέγετε θέματα εμφάνισης που είναι responsive.
- Εάν το θέμα που ήδη χρησιμοποιείται δεν είναι responsive σκεφτείτε να το αλλάξετε ή να εγκαταστήσετε ένα plugin όπως το WP Touch που θα δημιουργήσει μία βασική έκδοση του site σας για κινητά.
Χρησιμοποιήστε γρήγορα και κατάλληλα plugins
Τα plugins είναι κομμάτια κώδικα που χρησιμοποιούνται για να δώσουν πρόσθετη λειτουργικότητα και επιπλέον δυνατότητες σε μία ιστοσελίδα.
Όχι όμως χωρίς κόστος.

Επιδόσεις ιστοσελίδας με Gutemberg Vs Elementor Page Builder
Κάθε πρόσθετο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φορτώσει επιπλέον αρχεία CSS και JavaScript, που όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυξάνουν την ταχύτητα και επιβραδύνουν τη φόρτωση της σελίδας.
Ορισμένα plugins θα αυξήσουν επίσης τον χρόνο TTFB (Time to first byte) καθώς απαιτούν επιπλέον επεξεργασία στον server για κάθε αίτημα.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην υπερκαλύπτεται ένα plugin με ένα άλλο.
Και τι εννοώ…
Πριν την εγκατάσταση οποιουδήποτε προσθέτου βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία που θέλετε να δώσετε με την προσθήκη του δεν εξυπηρετείται ήδη από ένα άλλο ενεργό plugin.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το πρόσθετο Yoast SEO και θέλετε να δημιουργήσετε ένα Google XML απλά ενεργοποιήστε τη λειτουργία από τη σελίδα ρυθμίσεων του προσθέτου αντί να προσθέσετε ένα νέο plugin που στην ουσία θα κάνει την ίδια δουλειά.
Επομένως, χρησιμοποιείται πάντα τα απολύτως αναγκαία πρόσθετα, διαγράψτε όσα τυχόν δεν είναι απαραίτητα ενώ εκτελέστε δοκιμές ταχύτητας πριν και μετά την εγκατάσταση για να συγκρίνετε τον αντίκτυπό τους στη συνολική απόδοση.
Βελτιστοποιήστε τη βάση δεδομένων του WordPress
Η βάση δεδομένων του WordPress είναι το μέρος όπου αποθηκεύετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδα σας. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους τύπους αναρτήσεων, τις φόρμες επικοινωνίας, τα σχόλια, τους συνδέσμους κτλ.
Αποθηκεύει επίσης ρυθμίσεις του θέματος εμφάνισης και των plugins.
Μια μεγάλη βάση δεδομένων με πολλές πληροφορίες που πιθανότατα δεν χρειάζεστε θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση, καθώς ο διακομιστής απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει πληροφορίες από τους αντίστοιχους πίνακες που την απαρτίζουν.
Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγείτε από όλες αυτές τις περιττές πληροφορίες.
Σκεφτείτε για παράδειγμα, την αποθήκη ενός πολυκαταστήματος που όλα είναι τακτοποιημένα με τη σειρά τους σε ράφια αλλά λόγω έλλειψης χώρου στοιβάζονται και περιττά αντικείμενα που καλύπτουν τα χρήσιμα προϊόντα.
Όταν ο αποθηκάριος χρειαστεί να ψάξει για ένα προϊόν θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και κόπο για να το βρει ανάμεσα στα υπόλοιπα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Η εκκαθάριση της βάσης δεδομένων μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη βοήθεια ενός δωρεάν plugin όπως για παράδειγμα το Advanced DB Cleaner ή παρόμοιων προσθέτων.
Περιορίστε τις αναθεωρήσεις (Revisions)
Μια κύρια αιτία ακαταστασίας στη βάση δεδομένων σας είναι οι αναθεωρήσεις των αναρτήσεων.
Το WordPress από προεπιλογή αποθηκεύει αυτόματα απεριόριστες αναθεωρήσεις κάθε φορά που εσείς εργάζεστε σε ένα άρθρο ή κομμάτι κειμένου και πατάτε το κουμπί της αποθήκευσης, δημοσίευσης ή ενημέρωσης.
Εάν δεν έχετε αποκλείσει ή περιορίσει με κάποιο τρόπο ρητά τον αριθμό των αναθεωρήσεων τότε είναι πολύ πιθανόν αυτό να επιβραδύνει ως ένα βαθμό την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.
Μπορείτε εύκολα να ορίσετε τον αριθμό των αναθεωρήσεων που διατηρεί το WordPress για κάθε άρθρο με την προσθήκη της παρακάτω γραμμής κώδικα στο αρχείο wp-config.php:
define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 4 );
Αυτός ο κώδικας θα δώσει την εντολή στο WordPress να αποθηκεύει μόνο τις τελευταίες 4 αναθεωρήσεις κάθε ανάρτησης ή σελίδας και να απορρίπτει αυτόματα όλες τις παλαιότερες.
Χρησιμοποιήστε την τελευταία έκδοση PHP
Κάθε νέα έκδοση της PHP (γλώσσα προγραμματισμού που είναι κυρίως γραμμένο το WordPress) εισάγει βελτιώσεις στην ταχύτητα και ασφάλεια του website σας, γι’αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη και ενημερωμένη έκδοσή της.
Όλες οι ποιοτικές εταιρείες φιλοξενίας WordPress χρησιμοποιούν την πιο σταθερή έκδοση PHP στους servers τους. Ωστόσο, είναι πιθανό μία εταιρεία web hosting να εκτελεί μια ελαφρώς παλαιότερη έκδοση.
Η νεότερη PHP 8, για παράδειγμα, είναι κατά 30% πιο γρήγορη από την παλαιότερη PHP 7. Αυτή είναι μια τεράστια ώθηση απόδοσης που πρέπει να εκμεταλλευτείτε.
Για να δείτε ποια έκδοση PHP τρέχει το site σας εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε το πρόσθετο Version Info.

Μετά την ενεργοποίηση, η προσθήκη θα εμφανίσει την έκδοση PHP στο κάτω μέρος της σελίδας του πίνακα ελέγχου του WordPress.
Εάν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί έκδοση χαμηλότερη από την PHP 7, τότε ζητήστε από τον πάροχο φιλοξενίας να τον ενημερώσει για εσάς. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε είναι καλύτερο να βρείτε μια νέα εταιρεία φιλοξενίας WordPress.
Χρησιμοποιήστε μία υπηρεσία CDN
Εάν δέχεστε επισκέπτες από διαφορετικές χώρες, επίσης καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία CDN (Content Delivery Network) όπως το Stackpath ή το CloudFlare.
Οι πάροχοι CDN αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να κλωνοποιούν το περιεχόμενο της σελίδα σας και να το αποθηκεύουν σε πολλά γεωγραφικά σημεία (PoPs) ανά τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: HOSTINGER
Έτσι κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεστε τη σελίδα σας, αυτή φορτώνει από το αντίστοιχο PoP που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά σε αυτόν, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο κατά πολύ το χρόνο απόκρισης.
Αν για παράδειγμα κάποιος χρήστης βρίσκεται στην Ολλανδία, το στατικό -πλέον, περιεχόμενο της σελίδας θα σερβιριστεί από το αντίστοιχο PoP του Amsterdam.
Ένα καλό πακέτο φιλοξενίας σε έναν ποιοτικό πάροχο συνήθως περιλαμβάνει προεγκατεστημένη την υπηρεσία CDN και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις εντελώς δωρεάν.
Χρησιμοποιείται πάντα SSL και HTTP/2
Το SSL (Secure Sockets Layer ή πιστοποιητικό ασφαλείας) προστατεύει τους επισκέπτες και πελάτες σας κρυπτογραφώντας όλες τις πληροφορίες που ταξιδεύουν μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και του διακομιστή, δίνοντας επιπλέον ασφάλεια για τους χρήστες και τα δεδομένα τους.

Είναι αναγκαίο για καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και κάθε τύπο ιστοσελίδας που διαχειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα ενώ η Google το θέτει ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για την καλύτερη κατάταξη ενός website στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Παλαιότερα, υπήρχε η πεποίθηση ότι η πιστοποίηση SSL επιβραδύνει το χρόνο φόρτωσης μίας σελίδας αλλά όχι πια.
Εάν έχετε ένα server που υποστηρίζει HTTP/2 και ένα ενεργό πιστοποιητικό SSL, η επισκεψιμότητά σας θα περάσει αυτόματα σε HTTP/2.
Το πρωτόκολλο HTTP/2 είναι πολύ πιο γρήγορο και επιτρέπει στο πρόγραμμα περιήγησης την υποβολή πολλαπλών ταυτόχρονων αιτημάτων για πόρους του διακομιστή, που οδηγεί σε ταχύτερους και ασφαλέστερους ιστότοπους.
Και εδώ ένα καλό πακέτο φιλοξενίας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δωρεάν SSL ως standard.
Δεν έχετε χρόνο για χάσιμο!
Όπως πολλές πτυχές της σωστής συντήρησης μίας ιστοσελίδας WordPress, έτσι και η βελτιστοποίηση της ταχύτητας και του χρόνου φόρτωσης είναι δική σας ευθύνη.
Προχωρήστε λοιπόν και εφαρμόστε μία μία τις παραπάνω τεχνικές. Μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε το χρόνο φόρτωσης πριν και μετά την εφαρμογή τους.
Πραγματικά θα εκπλαγείτε πόσο αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν την απόδοση και θα μεταμορφώσουν την ιστοσελίδα σας.
Ξέχασα κάτι σημαντικό;
Ίσως μία τεχνική που εφαρμόζετε και αποδίδει εξαιρετικά για εσάς;
Αν ναι, θα ήθελα με χαρά να σας ακούσω αφήνοντας το δικό σας σχόλιο πιο κάτω!
Leave a Reply